Vind jij het ook zo moeilijk om grenzen te stellen? Om gezonde grenzen te kunnen stellen moet je weten wie je bent. Ik heb er jaren mee geworsteld omdat ik niet wist wie ik was. Zo jammer het koste me bakken energie en steeds viel ik uitgeput neer. Daardoor had ik ook geen idee waar mijn persoonlijke grenzen lagen laat staan dat ik ze goed kon stellen. In mijn proces van heling en genezing vroeg ik aan mijn coach zeg me ff waar mijn emotionele grenzen liggen dan ga ik er niet meer overheen. Ze gaf me het antwoord dat kan ik niet zeggen je moet eerst zelf weten wie je bent. Daar was ik mijn leven lang naar op zoek. Duidelijk was dat ik geen eigenwaarde en zelfrespect had .

Het eerste wat ik mocht leren was het beeld van de tuinman in de tuin. God heeft ieder mens een plaats gegeven in Zijn Koninkrijk . Jou grondgebied waar God je over gesteld heeft moet eerst op orde zijn voordat je een ander kan dienen vanuit een oprecht hart. Het was zo’n valkuil ik was altijd aan het werk in de tuin van anderen en daardoor zat mijn tuin vol met onkruid. Ik had er geen zicht meer op omdat ik te druk was. Hier begon het proces van grenzen stellen . Hoog tijd om uit de tuin van de ander te stappen en aan de slag te gaan in mijn eigen tuin. Ik moet je eerlijk zeggen ik kwam wat bijzonder onkruid tegen zeg. Pas toen mijn tuin op orde was mocht ik weer naar anderen luisteren en helpen waar het nodig .

Wat zo belangrijk is om vanuit rust en passie te leven is dat mijn tuin op orde blijft en daarvoor heb ik grenzen nodig. Niet omdat ik niet kan liefhebben maar omdat ik door alle processen heen steeds meer van mezelf ben gaan houden. Niet vanuit hoogmoed maar omdat ik weet hoe bijzonder God mij als uniek mens geschapen heb. Om hier dagelijks in bevestigd te worden neem ik dagelijks de tijd om in Zijn aanwezigheid te zijn. Hij weet wie ik ben en waar mijn mogelijkheden liggen. Ik heb zo geleerd dat God niets van je vraagt wat je niet kan geven. Hij bevestigd zelf dat we mogen geven van overvloed en als die er niet is blijf je op of in je eigen tuintje om op te laden en tot rust te komen. Of misschien om aan het werk te gaan.

Is het voor jou een uitdaging om je grenzen te stellen of weet je ze niet hoe dat moet ? Dan daag ik je uit eens even stil te staan hoe jou tuintje er uit ziet. Is hij mooi en op orde dank God voor zijn schepping . Ligt er nog achterstallig onkruid Ga dan aan de slag met jouw schepper en ontdek samen met Hem wie je bent en hoe jij vanuit jou persoonlijke unieke ik je grenzen mag stellen en lief mag hebben zoals Hij het bedoeld heeft.