Het was 10 juni 2010 de laatste dag voor de zomervakantie, toen één van onze kinderen voor een laatste toets naar school zou gaan. Dat deze dag een keerpunt in ons leven was had ik nooit kunnen bedenken.
Ik werd om 8.15 uur opgebeld door mijn man met de mededeling: ‘Schrik niet één van onze kinderen heeft een ongeluk gehad. Ik ben onderweg naar het ziekenhuis.’ Een niet goed ingeschatte situatie door een automobilist op de dijk zorgde ervoor dat hij vanaf de achterkant van zijn fiets gereden werd. Hij kwam met zijn hoofd op de voorruit, waarna hij met een grote snelheid onder aan de dijk in het prikkeldraad belandden.

Na een dag ziekenhuis mochten we naar huis met de diagnose hersenschudding. Het advies was de komende periode veel rust houden. Een folder gaf wat ondersteuning de klachten die hij had pastte precies bij een hersenschudding.

Nadat de vakantie voorbij was moest hij weer naar school. Er werd al snel duidelijk dat er meer aan de hand was. Onderzoeken en scans volgde, met als diagnose: hersenletsel (NAH). Een intensief revalidatie traject volgde. Wat een wanhoop, pijn en boosheid kwam er naar boven. Het lichaam werkte niet mee met het hoofd, waardoor hij veelal over- of onderprikkelt was en geen overzicht en regie had over zijn eigen leven. Overprikkeling en onderprikkeling werden een onderdeel van zijn leven.

Samen met God en de hulpverlening hebben we een weg gezocht om het lichaam wat zo gebroken was te stimuleren tot herstel.Daarvoor was ik mij nooit bewust wat ons lichaam voor signalen gaf. Ik had ook geen idee wat ik er mee moest. Ik leerde hoe je een dag in stukjes kon delen, om overzicht te krijgen. Lijsten met handvatten die je kon gebruiken om de overprikkeling te dempen of onderprikkeling te stimuleren werden samengesteld. Ik leerde wat een aanraking met je deed. In de begin periode mocht ik hem niet aanraken omdat het te hard binnen kwam in zijn lijf. Langzame bewegingen of vooraf aangekondigde aanrakingen zorgde er voor dat het lichaam langzaam herstelde en tot rust kwam.

In deze wereld herkende ik veel van mijzelf. Al jaren was ik burn-out door de omstandigheden van ons gezin. Overprikkeling erkennen gaf me veel inzicht in mijn lijf en leven. Mijn nek, rug en schouders zatten vast. Ik had vaak last hoofdpijn, slecht slapen, maag- en darmklachten. Hierin moest ik inzicht gaan zoeken. Ik kon een intensieve aanraking niet verdragen. Langzaam ging het beter en ervaarde ik wat een rust en balans er in mijn lichaam kwam. Hierdoor kon ik ook emoties beter gaan erkennen, doorleven en los laten. Zo bevrijdend!

Nadat ik na een intensief traject zicht kreeg op de passie die God in mijn hart gelegd heeft, ben ik de coachopleiding bij Totalbalance gaan doen. Nadat ik anderhalf jaar opweg was in de praktijk kreeg ik het verlangen om een een cursus massage te gaan doen. De reden hiervoor was omdat ik bij mensen die bij mij langs kwamen een zelfde soort klachtenpatroon herkende. Ik heb toen gekozen voor een cursus massagetherapeut omdat ik graag wat meer inzicht in spieren en pezen maar ook een diepere laag van het lichaam wilde leren kennen. Deze curus heb ik eind 2019 afgerond. Inmiddels heb ik al een behoorlijk aantal mensen kunnen helpen met een massage. Het doorbreekt de cirkel van stress en spanning en leert je om vanuit je hoofd weer meer in je lichaam te komen.

In de christelijke wereld staat massage niet altijd positief bekend, omdat het gëassocieerd word met oosterse religie. Ik heb daar zelf ook jaren moeite mee gehad. De cursus die ik gedaan heb, was gericht op de anatomie van het lichaam. Dus geen mediteranen of andere energieën.
Ik vind het inspirerend om te zien dat Jezus hier op aarde ook mensen aanraakte en genas. Aanraking is een vorm van liefhebben. Mijn gebed is dat de massage tot zegen zal zijn.
Die diepe dimensie van rust gun ik iedereen. Gods verlangen voor ons: is te leven onder Zijn zegen, zwoegen voegt er niets aan toe.(Spreuken 10:22)

God heeft een periode van herstel en genezing gegeven voor onze puber die inmiddels uit gegroeid is tot een volwassen man die bezig is het opzetten van zijn eigen bedrijf. Dank aan Hem die hier een groot wonder deed. Wel maakt hij net zoals de anderen kinderen van ons gezin graag gebruik van de massagetafel om de cirkel van stress te doorbreken waardoor hij duidelijk beter in balans is.

Heb je vragen hierover stel ze gerust via de chat, de telefoon of het contactformulier.