Ik kan er intens van genieten om samen met onze kleinkinderen te zijn. Hun onbevangenheid en manier van (door)denken inspireert mij vaak.

Mijn kleindochter van vier jaar kan net zoals ik lekker graven en nadenken. Ze besloot vol passie een tekening voor ‘ouwe oma’ in het verpleeghuis te maken. Vol overgave ging ze aan de slag. Na een poosje kwam ze mij trots het resultaat laten zien. Ik bewonderde met haar haar kunstwerk en bevestigde haar dat ik zeker wist dat ‘ouwe oma’ hier blij mee zou zijn. Ze dartelde even bij me vandaan en kwam bij me terug met de vraag of ik aan ‘ouwe oma’ wilde vragen dat als ze naar de hemel ging hem mee wilde nemen voor ‘ouwe opa’ zodat hij deze tekening ook kon zien. Het ontroerde me ontzettend, zo mooi om te zien hoe haar dienende hartje sprak. Ze pakte haar spel weer op en zat zachtjes te zingen. Uit het niets kwam er de vraag. Oma de Heere God woont heel hoog boven de wolken hé? Ik bevestigde haar daarin. Hoe hoog? We konden er geen woorden voor vinden.

Het was de dag erna dat ik in mijn stille tijd psalm 108 vers 5 las. Uw liefde is hemelhoog Uw trouw reikt tot aan de wolken. Ik besloot deze tekst tot me door te laten dringen. Zijn liefde voor mij  hemelhoog. Ik keek naar buiten maar kon er geen stip of streep bij zetten hoe hoog het is. Onuitsprekelijk. Zijn trouw tot ver boven de wolken. Het is zo bijzonder en niet te bevatten, dat Hij voor mij, alles heeft gegeven waardoor ik mag leven in en vanuit Zijn genade.

Dat maakt de reis op deze aarde ontspannen. Niets is er wat ons kan scheiden van Zijn liefde en trouw.

In deze trouw is er geen ruimte voor oordeel. Het valt weg in die onuitsprekelijke liefde. Ik heb zo geleerd om steeds vanuit die liefde en zachtheid naar mijzelf en anderen te kijken. Het geeft zoveel ruimte om te leren van de stenen die soms op je vallen of die voortkomen uit negatieve gedachten. Leren doe je met vallen en opstaan, zelfs daar is ruimte voor. In die ruimte van liefde en trouw wil Hij mij weer helpen met het opstaan, zodat ik verder kan gaan. Steeds met mijn oog op Hem gericht. Genade en waarheid maken vrij. Waar licht is, is geen ruimte voor duisternis. Sterker duisternis verdwijnt in Zijn licht.

Lukt het jou om zo naar jezelf en anderen te kijken? Of lijkt deze weg voor jou onmogelijk? Ik wil je echt uitdagen om stil te staan bij psalm 108 vers 5 . Als jij persoonlijk omgeven wordt door deze liefde en trouw wat zou dat voor jou betekenen? Als dat voor jou geldt is dat ook voor anderen en dat geeft zoveel ruimte en zachtheid.

Kniel neer en open je hart in kwetsbaarheid en ontvang genade in de vorm van liefde en trouw die onuitsprekelijk zijn.

Gebed:

Vader, er zijn geen woorden om uit te spreken hoe groot Uw genade is.

Ik bid dat we ons hart open mogen stellen en mogen ervaren hoe liefdevol en zacht genade is.

Leer ons hier bij stil te staan, zodat we mogen groeien en bloeien tot eer en glorie van Uw naam.

Dank U voor dit geweldige geschenk.

Amen.